top of page
Veel voorkomende plagen
DSC_0087.NEF

De natuur is onvoorspelbaar

De natuur heeft altijd al te maken gehad met insecten, schimmels en bacteriën die veel schade aanrichten aan de boom, maar op die manier ervoor zorgen dat jonge bomen een kans krijgen omdat de oudere afsterven.

Hieronder volgt een kort overzicht van veel voorkomende ziektes:

Iepziekte - door deze schimmel reageert de iep erg heftig met zijn immuun systeem. Zo heftig dat hij zijn eigen vochttransport blokkeert. Hierdoor verdroogt hij en kan de boom binnen 3 maanden opeens dood lijken. Wegens de besmettelijkheid van deze ziekte is aan te raden de boom binnen 3 weken te kappen.

Essentaksterfte - deze schimmel tast jaarlijks essen opnieuw aan. Door verminderde condities worden bomen vatbaarder en zullen ze sneller besmet worden. Deze schimmel kan, mits hij erg aanwezig is, de boom doen afsterven. De aanwezigheid ervan hoeft echter niet het eindvonnis van de boom te zijn, dus kap is meestal niet nodig.

Letterzetter - deze kever tast een variatie aan naaldbomen aan, maar de fijnspar is het gevoeligst. Door de droogte verzwakken bomen en kunnen ze minder hars aanmaken om de kevers te bestrijden. Bij een aantasting is het aan te raden de boom te kappen om de infectiedruk te verminderen. Bovendien zal de sierwaarde erg naar beneden gaan. 

Kastanjebloedingsziekte - deze bacterie infecteert jaarlijks erg veel kastanjes. De boom bloed in feite lichtjes op de plek van infectie. Daardoor kunnen er veel roestachtige plekken ontstaan op de stam. Dit verzwakt veel kastanjes waardoor ze vatbaarder worden voor agressieve parasitaire schimmels, die uiteindelijk het doodsvonnis zullen zijn. Er wordt geëxperimenteerd met infrarood straling, omdat de bacterie niet goed tegen warmte kan, maar dit is erg duur en experimenteel.

Er zijn natuurlijk veel meer ziektes en aantastingen waar bomen last van hebben. Mocht u iets zien aan uw boom waar u graag advies over wilt hebben dan kunt u altijd een inspectie inplannen of telefonisch even contact opnemen.

Hoe werken wij?: About
bottom of page